Un documental de Jaume Martínez Bonafé per recuperar la saviesa i la memòria del Moviment Cooperatiu d'Escola Popular i dels Moviments de Renovació Pedagògica.

Views: 12

Comment

You need to be a member of Societat Catalana de Pedagogia to add comments!

Join Societat Catalana de Pedagogia

Comment by Martí Teixidó on September 20, 2011 at 12:13am

La pedagogia Freinet (Célestin i Elise amb una xarxa de cooperació de tants mestres) es va iniciar els anys 20 del segle XX. L'any 1931 un mestre de l'Escola Normal de Lleida, Jesús Sanz, explicava l'ensenyament de la lectura i escriptura amb la impremta que havien ideat els Freinet i l'inspector Hermínio Almendros els va demanar una impemta que li van enviar per recader tot seguit. L'inspector anava amb la impemta a fer pràctiques amb els mestres del pobles de Lleida. I Freient va ser convidat impartint curs a l'Escola d'Estiu de Barcelona de 1934.

Mestres valencians van conèixer les Tècniques Freinet i les van reactivar els anys 60 quan la dictadura ja no tenia crèdit. El mestre valencià Ferran Zurriga va donar a conèixer les oblidades Tecniques Freinet a les Escoles d'Estiu de Rosa Sensat a partir de 1969. Després va retornar de l'exili el mestre català Josep Alcobé que ja les havia practicades els anys 30. Les Tècniques Freinet  van desperatr l'inerès de molts mestres entre 1970 i 1980 i... sembla que vàren passar de moda.

Ara, lamentablement veiem que la majoria de mestres no les coneixen. No les coneixen tots els qui volen incorporar els mitjans de comunicació i les tecnologies de la informació a l'escola. Amb la pedagogia Freient de grups cooperatius treballant en diferents activitats, de pla de treball individual i d'asemblea de classe, d'aprenentatge a partir de l'observació, la documentació i l'experimentació, de treball per projectes... la incopoporació de les TIC és la cosa més natural. La Pedagogia Freinet ha estat la millor pedagogia del segle XX que recollint l'estela de l'Escola Nova i el seu fonament científic (biologia, psicologia, sociologia) la va saber situar en la societat dels mitjans tècnics moderns: impremta, fotografia, cinema ràdio, correspondència, màquines de càlcul,... ¡Ah si Freinet hagués pogut disposar de pissarres digitals interactives, uns quants ordinadors per aula (no cal 1X1), sistemes digitals de fer revista, correu-e i xat, blogs i totes les possibiliatts web 2.0!

 

Forum

La ciència dels electrodomèstics

Started by Future Learning (UB) in Títol exemple Mar 4, 2015.

CONSULTES SOBRE EL PILOTATGE DE LA PROVA DE COMPETÈNCIA LINGÜÍSTICA - Termòmetre Lingüístic - 2 Replies

Started by Carme Rider Serra in Títol exemple. Last reply by Carme Rider Serra May 21, 2014.

Events

Groups

© 2017   Created by Pere Marquès Graells.   Powered by

Badges  |  Report an Issue  |  Terms of Service